Black Mountain custom home design
Asheville residential home design
Asheville residential home design
Black Mountain NC home design
Black Mountain NC home design
Black Mountain NC home design
Black Mountain custom home design
Asheville residential home design
Asheville residential home design
Black Mountain NC home design
Black Mountain NC home designer
Black Mountain NC home design
previous arrow
next arrow
Exit full screenEnter Full screen
Black Mountain custom home design
Asheville residential home design
Asheville residential home design
Black Mountain NC home design
Black Mountain NC home designer
Black Mountain NC home design
previous arrow
next arrow

Black Mountain House

 - Renovation

Black Mountain, NC | 

3,650 SF | 

Residential 

Nestled in the mountains that surround Black Mountain, NC, this 3,650 sf house is perched on a hill with magnificent views of the surrounding landscape. The original plan for the home did not take full advantage of its location and we were commissioned by a family of four to remodel many of the main spaces including the kitchen, living room, sun porch, basement and upper level to maximize mountain views and update the home for their needs. This renovation completely remodeled the interior of the home touching almost every space.

In our design, we focused on improving views of the surrounding landscape by reorienting the kitchen, adding new energy efficient windows and removing walls in the main living area to transform the sunroom into a new dining room. With the new layout, the kitchen, living room and dining room flow together and large operable windows provide unobstructed panoramic views. Off the kitchen, we also added a new 270 SF screened porch to allow for comfortable outdoor dining.

On the main level, we reconfigured interior walls to better utilize space. We added a new bathroom off one of the bedrooms, replaced the existing main entry door, and replaced existing bathroom cabinetry and fixtures. On the lower level, we added heated square footage to the house by converting the basement into a new recreation and exercise room. On this level we also added a new bathroom and provided a space for future solar energy storage. On the upper level, we opened up the space by creating a large dormer. The new dormer raised the ceiling height doubling the size of the upper level living room and adding a bank of windows looking out towards the mountains. On the exterior, we also made improvements to the home by replacing the existing railings with cable railings and rebuilding the stone entry steps.